Bel bij overlijden 24/7 088 848 82 27
Als uitvaartspecialist zoekt Top Uitvaarten regelmatig naar websites die je kunnen helpen bij het regelen van de uitvaart en de periode erna. Hieronder 10 echte aanraders!
Veel mensen vragen zich af wat een uitvaart kost. Maar vragen wat een uitvaart kost is een beetje zoals vragen wat een huis kost. Het hangt er maar net vanaf hoe uitgebreid je het wilt maken. Op de site uitvaart.nl staat een handige kostencalculator. Hiermee kun je een globale berekening maken van de kosten van een uitvaart. De bedragen in deze lijst worden jaarlijks geactualiseerd.
Ga naar de online kostencalculatorAls er oude uitvaartpolissen zijn maar de desbetreffende verzekeraar bestaat niet meer dan zijn de polissen meestal ondergebracht bij de rechtsopvolgers, andere verzekeraars. Je kunt het beste contact opnemen met de informatiedesk van de Nederlandsche bank. De Nederlandsche Bank beschikt over de meest actuele gegevens van verzekeraars en de polissen. Ze zijn ook telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 – 17.00 uur op tel.nr: 0800 – 020 1068 (gratis). De uitvaartpolissen van Aegon vallen tegenwoordig onder Ardanta. Op de volgende site kunt je oude polissen checken.
Check mijn polisWanneer iemand in het ziekenhuis overlijdt, hebben de nabestaanden 3 uur de tijd om een overledene op te laten halen door een uitvaartondernemer zonder dat er kosten mee gemoeid zijn. Duurt het langer dan 3 uur? Dan zal het ziekenhuis het lichaam koelen en daar kosten voor in rekening brengen. Wil je dit soort kosten voorkomen? Zorg dan dat het overlijden snel gemeld wordt via 088 – 605 12 11. Dat kan 24/7. Geef duidelijk aan het verplegend personeel aan dat je gebruik wenst te maken van de ‘3-uurs regeling’.
Ben je benieuwd hoeveel de mortuariumkosten kunnen bedragen? In Nederland is een (commercieel) bedrijf die in veel ziekenhuizen het mortuarium exploiteert. Op hun website kun je de mortuariumkosten van een groot aantal ziekenhuizen vinden.
Tarieven ziekenhuizenNa het overlijden van je dierbare moet er veel geregeld worden. Ook met overheidsinstanties. Om het je makkelijk te maken heeft de overheid een speciale website in het leven geroepen. Na het beantwoorden van een aantal vragen over de overledene kun je hier handige checklists genereren wat je allemaal moet regelen en bij welke overheidsinstanties.
Checklist bij overlijdenNa het overlijden vindt binnen een aantal dagen de begrafenis of crematie plaats. Maar wanneer dat precies kan is in de Wet op de lijkbezorging geregeld. Een overledene mag niet eerder dan 36 uur na overlijden worden begraven of gecremeerd. De uitvaart moet uiterlijk plaatsvinden op de zesde werkdag na overlijden. Weekenden en feestdagen zijn geen formele werkdagen. Op Uitvaart.nl is een handige tool waar mee je precies kunt berekenen wanneer de uitvaart uiterlijk moest plaatsvinden, rekening houdend met zon- en feestdagen.
Tijd tussen overlijden en de begrafenis of crematieOp dit moment kent Nederland vier vormen van lijkbezorging: begraven, cremeren, het zeemansgraf en het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Alkalische hydrolyse, ook wel bekend als resomeren, wordt straks als nieuwe vorm toegevoegd. Bij deze techniek lost het lichaam van een overledene op in een verwarmde vloeistof waaraan kaliumhydroxide is toegevoegd. De introductie van alkalische hydrolyse wordt betrokken bij de modernisering van de wet op de lijkbezorging. Naar verwachting wordt deze nieuwe vorm van uitvaart al mogelijk vanaf 2022 en zal goedkoper worden dan begraven en cremeren.
Wil je op de hoogte blijven van deze nieuwe uitvaartmogelijkheid? Kijk dan op www.resomatie.nl en geef je dan nu op om als eerste van deze nieuwe mogelijkheid gebruik te kunnen maken!
ResomatieEen uitvaart kan behoorlijk in de papieren lopen. Bloemen, kist, consumpties, de begrafenis of crematie en.. de rouwkaarten. Die laatste kun je natuurlijk ook zelf maken! Tegenwoordig zijn er handige sites die je daarbij van dienst kunnen zijn. Dat is niet alleen veel voordeliger, maar ook veel persoonlijker Een voorbeeld van een site waar je zelf eenvoudig rouwdrukwerk kunt maken is mycardsrouwkaarten.nl. Het werk heel eenvoudig. Je kiest een kaart uit de collectie, maakt een prachtige tekst, sleept deze naar de juiste plek etc. Als je klaar bent kun je een voorbeeld downloaden. Het is zelfs mogelijk om een ‘echte’ kaart voor slechts € 1,- als proefdruk thuis te laten bezorgen. En kom je er niet uit? Dan is er altijd nog de gratis telefonische help desk.
MyCards rouwkaartenHet is belangrijk dat rouwkaarten op tijd en zorgvuldig worden bezorgd. Plak daarom altijd een rouwzegel op je rouwkaarten, en stop ze in de speciale verzamelenvelop. Zo kan PostNL rouwkaarten herkennen en extra aandacht geven. Afhankelijk van het gewicht van de rouwkaart plak je 1 of 2 rouwzegels. Rouwzegels en verzamelenveloppen kun je kopen in de webshop van PostNL.
Rouwpost verzendenWil je liever geen kaarten sturen maar mensen digitaal op de hoogte stellen van het overlijden van een dierbare? Maak dan gebruik van Condoleance.nl. Het aanmaken van het register is kosteloos en deze blijft ook 2 maanden lang gratis online. Na 2 maanden kun je het register sluiten of kosteloos bewaren op je eigen computer. Wil je het register langer online laten? Dan kun je het register tegen betaling verlengen vanaf € 4 per maand. Ook is het mogelijk om een echt boekje te maken als blijvende herinnering.
Online condolerenSteeds meer mensen willen leven op een wijze die het milieu zo min mogelijk belast. En ook aan het einde van het leven willen mensen graag keuzes maken die het milieu zoveel mogelijk ontzien. Daarvoor is een speciale site in het leven geroepen: GroeneUitvaart.nl.
En soms zit milieuwinst in onverwachtse hoeken. Want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat niet de kist de belangrijkste milieuvervuiler is maar de auto’s van alle nabestaanden die naar het de begraafplaats of het crematorium rijden. Gelukkig is er ook veel milieuwinst te behalen. Een mand in plaats van kist, vervoer per fiets of een elektrische rouwauto. Er is steeds meer mogelijk.
Groene uitvaart