Bel bij overlijden 24/7 088 848 82 27
Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat er weinig verschil is tussen begraven en cremeren qua milieubelasting. Als je de ruimte die het inneemt niet meetelt is begraven nog altijd de ‘groenste’ optie. Zeker wanneer er voor een natuurbegraafplaats wordt gekozen.
Binnenkort komt er nog een derde mogelijkheid bij: resomatie. Hierbij wordt het lichaam ontbonden in een oplossing van kaliumhydroxide bij een temperatuur van 180 graden Celsius. Dit gebeurt onder hoge druk om te voorkomen dat de oplossing gaat koken. Wat resteert is 1500 liter vloeistof en een kleine hoeveelheid poeder. Dat poeder zouden nabestaanden kunnen meenemen in een urn. Na het proces wordt de alkali, de chemische stof in de vloeistof, geneutraliseerd. Na zuivering zou de vloeistof kunnen terugstromen naar het oppervlaktewater.
Deze nieuwe techniek lijkt veel belovend omdat er volgens TNO bijna geen sprake meer is van milieubelasting.
Top Uitvaarten wil deze nieuwe uitvaarttechniek voor iedereen mogelijk maken en heeft daarom een speciale website: www.resomatie.nl waar je je kunt inschrijven om op de hoogte gehouden te worden van de ontwikkelingen.
Volgens TU Delft is het vervoer rondom een uitvaart het meest belastend voor het milieu. Daarbij gaat jet dan niet om de laatste rit van de overledene, maar om het aantal autokilometers die de gasten van de uitvaart afleggen. Bij een uitvaart met 100 genodigden wordt er als snel zo’n 600 km gereden.
Daarom de volgende tips. Kies voor:
De gekste voorwerpen worden in de kist “meegegeven”: flesjes drank, mobiele telefoons, iPods etc. Dat is erg slecht voor het milieu. Bij een begrafenis komen zo zware metalen in de grond. Bij crematie plakt het glas vast aan de ovenvloer waardoor de oven beschadigd en korter meegaat.
Wil je toch iets mee geven hou het dan bij een tekening, een gedicht of bloem.
Bij een begrafenis vergaat het lichaam het beste door blootstelling aan het zuurstof in de grond. Gebruik daarom geen nylon panty, fleece sweater of leren kleding. Natuurlijke materialen zoals katoen zijn het minst belastend voor het milieu. Draagt de overledene een bril? Dan kun je het glas verwijderen. Ook schoenen van de overledene kun je beter weg laten.
Een online condoleanceregister lijkt een milieuvriendelijk alternatief voor de rouwkaart. Maar internet is goed voor 1,5% van het wereldwijde energieverbruik. Even googelen kost net zoveel energie als een uur een spaarlamp laten branden. Gebruik liever voor milieuvriendelijk papier en drukwerk, dus 100% gerecycled papier, liefst ongebleekt. En papier waarbij geen isoprophyl-alcohol is gebruikt. Isoprophyl-alcohol komt veel voor bij drukwerk en is erg belastend voor het milieu.
Natuurstenen grafmonumenten zijn vaak zeer milieubelastend vanwege de winning van het natuursteen. Het wordt vaak door kinderen onder erbarmelijke omstandigheden gewonnen uit steengroeves in India. De zware blokken moeten daarna over de hele wereld worden vervoerd.
Wie toch een duurzame grafsteen wil, kan terecht in Duitsland. Daar bestaat het Xertifix-keurmerk, een Fair Trade-keurmerk dat garandeert dat natuursteen zonder kinderarbeid is geproduceerd en bewerkt. Als consument kun je een steenhouwer vragen Xertifix steen te gebruiken.
In Nederland is er Circle Stone: een initiatief om grafmonumenten een tweede leven te geven. Hoe werkt het?
Na de periode van grafrust wordt het grafmonument van het graf verwijderd. Een steenhouwer haalt de persoonsgegevens eraf, maakt de steen schoon en polijst deze. Als klant kun je dan kiezen voor een gerecyclede grafsteen.
Andere duurzame mogelijkheden zijn:
Een begraafplaats kan eisen stellen aan het grafmonument. Overleg daarom altijd met de begraafplaats voordat je iets bestelt.
Lang was een spaanplaat kist met een folie van eikenfineer de “populairste” kist van Nederland. Maar spaanplaat bevat houtlijm en andere stoffen die moeilijk kunnen worden afgebroken. Daarom heeft Top Uitvaarten ook massief houten kisten van binnenlandse houtsoorten als populier, wilgentenen en riet. Een duurzame kist bevat geen lakken of lijm en geen kistbeslag als metalen of plastic handvatten. Denk ook aan de bekleding van de kist: ongebleekt katoen is veel milieuvriendelijker dan synthetisch satijn. Laat je adviseren door onze uitvaartleider wanneer je twijfelt bij de keuze van een uitvaartkist.
Gebruik bloemen uit eigen tuin of een pluktuin in plaats van bloemen die vaak uit verre landen als Kenia worden geïmporteerd. En neem seizoensbloemen. Kies je voor een boeket in plaats van voor een rouwstuk dan kan het gebruik van plastic en steekschuim worden voorkomen. Let ook op de verschillende keurmerken die toezien op een productiewijze die het milieu zo min mogelijk belast zoals het EKO, Milieukeur of Fair Flowers Fair Plants. Lees er alles over op GroeneUitvaart.nl.
Probeer eten en drinken van dichtbij te halen, waarbij zo min mogelijk energie nodig was bij de productie en waarbij geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt zijn. Vermijd verspilling en gebruik geen wegwerpservies. Wil iemand een glaasje water? Kraanwater is beter dan flessenwater. Kies zoveel mogelijk streekproducten dus een bakker of slager die zelf ook werkt met streek producten. En zo veel mogelijk voor producten met een keurmerk zoals EKO of FAIRTRADE. Kies bij vleesproducten voor producten met het Beter Leven keurmerk. En altijd voor producten passend bij het seizoen en laat hapjes ter plaatse klaarmaken zodat precies de gewenste hoeveelheid klaar gemaakt kan worden en verspilling wordt voorkomen. Vermijd zoveel mogelijk verpakking of, wanneer dat niet kan, kies milieuvriendelijke verpakkingen zoals papieren zakken in plaats van plastic.
Wij werken met een klein team, allemaal woonachtig op fietsafstand van het werk. We houden kantoor in een bedrijfsverzamelgebouw en milieubewust handelen is voor ons geen trend maar een overtuiging.
Al jaren is de duurzame uitvaart voor ons de norm. Zo hebben we al jaren geleden zelfs een speciale website over dit thema: GroeneUitvaart.nl