Opbaren: thuis of ergens anders

Thuis opbaren

Als je kiest voor thuis opbaren, dan verzorgen en kleden onze medewerkers de overledene. Indien gewenst kun je daarbij helpen. Je kunt er ook voor kiezen slechts een deel van de verzorging zelf te doen, zoals het in model brengen van het haar, scheren of het aanbrengen van make-up.

Opbaren kan in bed of in de kist. Wij leveren alle benodigde materialen zoals een koeling voor bed of kist en, wanneer je kiest voor een opbaring in een kist, een schaarwagen waar de kist op kan staan, een kistrok om het zicht op de schaarwagen te onttrekken en een glazen afdekplaat. Kies je voor een opbaring op bed dan wordt de kist gebracht op de dag van de uitvaart.

Ergens anders opbaren

Wil je je dierbare niet of ergens anders opbaren, dan brengen onze medewerkers deze naar het uitvaartcentrum van je keuze of naar één van onze 12 locaties verspreid over Nederland. Hier kunnen we de overledene ook verzorgen en kleden. Wil je niet bij de laatste verzorging betrokken worden maar heb je wel specifieke wensen voor de make up of het haar? Geef dan  dan een recente pasfoto mee.

24-uurs kamer

Sommige uitvaartcentra hebben zogenaamde 24-uurs kamers. Een 24-uurs kamer is een rouwkamer waar je dag en nacht naar binnen kan. Je krijgt dan een eigen sleutel(kaart) waarmee je op elk gewenst moment naar binnen kunt. Meestal kan er koffie worden gezet en soms is er ook een slaapbank. De kosten van een 24-uurs kamer zijn wel hoger dan die van een gewone rouwkamer waar rouwbezoek alleen op afspraak kan komen. Wil je gebruik maken van een 24-uurs kamer? Laat het ons weten.

Hoe lang opbaren?

Hoe lang de overledene kan worden opgebaard hangt af van het moment van de uitvaart. Een overledene mag volgens de wet niet eerder dan 36 uur na het overlijden worden gecremeerd of begraven. En niet later dan na zes werkdagen.