Bel bij overlijden 24/7 088 848 82 27
Als iemand in het ziekenhuis overlijdt, krijgt de uitvaartondernemer 3 uur de tijd (gerekend vanaf het moment van overlijden) om de overledene op te halen. Duurt dit langer dan 3 uur, dan zal het mortuarium voor het verblijf kosten gaan rekenen. Dit is gemiddeld rond de tweehonderd euro voor de eerste 24 uur en rond honderd euro voor elke volgende 24 uur.
Geef daarom na het overlijden duidelijk door aan de verpleging dat je gebruik wenst te maken van de 3-uursregeling. Vraag hen dat zo spoedig mogelijk door te geven aan het mortuarium. Noteer ook de tijd waarop je dit hebt doorgegeven. En bel ons zo snel mogelijk. Het kan een hoge rekening voorkomen.
Soms is het mortuarium van een verzorgingstehuis in handen van een uitvaartondernemer. Dat is niet altijd even duidelijk. Als het personeel vraagt of zij je dierbare de laatste zorg mogen verlenen vraag dan altijd of daar kosten aan verbonden zijn. Meestal is dat niet zo. Maar in een enkel geval wèl. Zo ja, geef dan duidelijk aan dat Top Uitvaarten je dierbare al de laatste zorg zal geven. Zo worden dubbele kosten voorkomen.
In Nederland zijn inmiddels meer dan 100 crematoria, ieder met een eigen tarief. Met name de prijzen voor een ‘technische crematie”, een crematie zonder aanwezigheid van familie, kunnen enorm verschillen. Het ene crematorium rekent rond de vijfhonderd terwijl de andere meer dan duizend euro vraagt.
Vraag onze uitvaartleider naar het voordeligste crematorium in de buurt.
Kies je voor een begrafenis, dan moet de kist naar het graf moeten worden gebracht. Een professioneel dragersteam kost grofweg vier tot zeshonderd euro. Heb je voldoende vrienden of kennissen waarmee je dit kan doen, dan kun je fors besparen op de kosten. Hou er wel rekening mee dat de kist niet alleen naar het graf moet worden gebracht maar ook op het graf moet worden geplaatst.
Voor het uitstrooien van de as op het crematoriumterrein in aanwezigheid van familie worden vaak bedragen rond de honderdvijftig euro gevraagd. Om kosten te besparen kun je vanaf 1 maand na de crematiedatum (de wettelijke bewaartermijn) de as zelf gewoon ophalen bij het crematorium en zelf kosteloos verstrooien op een dierbaar plekje. Je hebt wel toestemming nodig van de eigenaar van de grond om as te mogen verstrooien.
Na afloop van de crematie vindt vaak een condoleancebijeenkomst plaats in de ontvangstkamer van het crematorium. Je kunt, maar bent niet verplicht, daar consumpties te gebruiken. Sommige crematoria bieden de mogelijkheid om alleen de aula te huren en niet (verplicht) de koffiekamer. In dat geval kun je de condoleance ook laten plaatsvinden in een café of restaurant. Dan betaal je alleen voor de consumpties maar niet voor de huur van de ruimte.
Volgwagens zijn prettig als je de overledene als een stoet wilt begeleiden naar de begraafplaats of het crematorium. Je hoeft dan niet te letten op het verkeer.
Maar tegenwoordig komt door het drukke verkeer een rouwstoet nauwelijks meer als één geheel aan. Bovendien, volgwagens zijn duur, rond de tweehonderdvijftig per stuk. Je kunt daarom ook met eigen vervoer naar het crematorium of de begraafplaats komen.
Een rouwadvertentie in een landelijke krant is erg duur, vaak meer dan duizend euro. Maar is dat wel nodig? Steeds meer mensen zijn met elkaar verbonden via social media als Facebook. Zakelijke relaties zijn vaak verbonden via Linkedin. Met een bericht op Facebook en LinkedIn kun je waarschijnlijk veel meer mensen kosteloos bereiken.
Alles lijkt duurder te worden als het woord ‘rouw’ er voor staat. Dat geldt zeker voor rouwboeketten. Gewone bloemen zijn prima betaalbaar, maar zijn opeens drie keer zo duur als ze als rouwboeket verkocht worden.
Je kunt daarom aan genodigden vragen een enkele bloem naar de uitvaart mee te nemen. De bloemen van alle genodigden bij elkaar vormen dan het mooist denkbare en persoonlijke rouwboeket.
Je bent niet verplicht om uitvaartondernemer in te schakelen. Zeker wanneer je afscheid neemt met weinig mensen (tot maximaal 12 personen), bieden wij een speciaal arrangement waarbij de uitvaartleider niet nodig is.
Je wordt vanzelfsprekend niet aan je lot overgelaten. Niet de uitvaartleider maar het crematoriumpersoneel zal de uitvaart dan begeleiden. Vaak kunnen we dan ook een kleinere ruimte huren. Dat kan een behoorlijke besparing opleveren.
Helaas zijn er wel crematoria die de aanwezigheid van een uitvaartleider verplichten, ook al kom je bijvoorbeeld maar met 2 mensen naar het crematorium. Wij weten precies waar je moet zijn voor een afscheid zonder uitvaartleider.